Bodem tot Bord
Al jarenlang verdiep ik mij in het fenomeen 'terroir' en de relatie van de bodem tot ons voedsel en daarmee ook de relatie met onszelf: hoe heeft de bodem en alle andere facetten in jouw habitat jouw specifieke karakter gevormd?
Om te beginnen starten we bij de basis, het fundament: ik neem je mee de bodem in! We onderzoeken - spelenderwijs - verschillende bodemtypes, hun kwaliteiten en gaan met een speciale bodemmicrofoon luisteren naar het bodemleven. Er gaat een wereld voor je open!
Je leert welke planten waar groeien en wat de bodem ermee te maken heeft. Ook duiken we het proeflab in: we onderzoeken verschillende plantenstoffen en hoe ze een plant smaak geven (en waarom!).
We maken het rond door te ontdekken wat er in onze mond gebeurd. Wat proeven we eigenlijk? En hoe proeven we? Proeven we allemaal hetzelfde of is het totaal anders?
Deze cursus is in samenwerking met Remeker, een biologische en rauwmelkse kaas gemaakt door pioniers, die de bodem als de sleutel tot hun zeer gewaardeerde kaas zien. Echter kan deze lesdag ook op andere locaties gegeven worden. Bij voorkeur op een plek wat het verhaal ondersteund, zoals in een (bio) moestuin, op een boerderij of iets dergelijks.
Deze dag is er ook in een verkorte versie voor bijvoorbeeld restaurants of op passende evenementen.
plaatje